Specialisme Gynaecologie

Vrouwen & gezondheid
Afspraak maken

Women in Acupuncture

Vrouwenklachten

Er is steeds meer aandacht voor de verschillen tussen het functioneren van een mannenlichaam en dat van een vrouw. Acupunctuur als onderdeel van de eeuwenoude Traditionele Chinese geneeswijze maakt standaard onderscheid tussen man en vrouw én ieder individu.

Nog specifieker worden vrouwen in de Traditionele Chinese gynaecologie als zogeheten bloedwezens gezien. Veel gynaecologische klachten zijn als een rode draad terug te herleiden naar het bloed van de vrouw: is er een gezonde bloedstroom, is er een stagnatie of is er een tekort? Door een holistische benadering toe te passen is acupunctuur [link naar acupunctuur op de homepage] een succesvolle methode bij typische vrouwenklachten.

Bekijk op deze pagina in welke vrouwenklachten wij gespecialiseerd zijn.

menstruatieklachten

Menstruatie

Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde hoort een menstruatie regelmatig en niet pijnlijk te zijn. De menstruatie hoort juist vloeiend en zonder pijn te verlopen. Wanneer het lichaam in balans en dus gezond is, heeft een vrouw geen menstruatieklachten.

Naast een goede energiebalans in je buik is je hormoonhuishouding belangrijk. Deze kan door verschillende oorzaken verstoord zijn. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen veel ondersteuning bieden bij menstruatieklachten, door de hormoonhuishouding weer balanceren.

Acupunctuur voor vruchtbaarheid

In de huidige tijd is zwanger worden voor veel vrouwen niet meer vanzelfsprekend. Acupunctuur kan helpen met zwanger worden én blijven. Een behandeltraject kan helpen bij vruchtbaarheidsproblemen, zoals: endometriose, uitblijven van de eisprong, herhaalde miskramen of het kan bij mannen helpen bij een verminderde zaadkwaliteit.

Voorbereiding zwangerschap

Acupunctuur draagt bij aan het verbeteren van de vruchtbaarheid. Dit doen we door het reguleren van de cyclus, het stimuleren van de eisprong en het verbeteren van de kwaliteit van een eicel en spermacel (heren, jullie zijn van harte uitgenodigd!). Naast acupunctuur adviseren wij bepaalde voeding, kruiden en supplementen om de vruchtbaarheid te bevorderen. 

Acupunctuur bij IVF, IUI of ICSI

Wanneer je al in een vruchtbaarheidstraject zit kan acupunctuur helpen om de hormoon bijwerkingen te verminderen en het effect te vergroten. Er is wetenschappelijk bewezen dat een behandeling rond de dag van de eicel terugplaatsing 30% grotere kans geeft op innesteling.

Wanneer jij en je partner willen starten met een reguliere vruchtbaarheidsbehandeling zien we je graag 6 tot 8 weken van tevoren in onze praktijk zodat we met acupunctuur kunnen zorgen voor een goede basisconditie. Maar ook tijdens een traject ben je altijd welkom!

 

Acupunctuur voor vruchtbaarheid
begeleiding zwangerschap

Zwangerschap

De zwangerschap is hopelijk een mooie periode, maar het kan voor veel vrouwen ook moeizaam verlopen. Tijdens de zwangerschap gebeurt er nogal wat met je lichaam. Hierdoor kun je tijdens je zwangerschap lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken en klachten ervaren. Met acupunctuur, kruiden, gua sha en moxa kunnen wij je in onze praktijk helpen deze klachten doen verminderen.

Acupunctuur zwangerschaps misselijkheid

Sommige vrouwen hebben last van extreme zwangerschapsmisselijkheid, waardoor de zwangerschap hen zwaar valt. Acupunctuur heeft een bewezen positief effect op het verminderen van de misselijkheid.

Moxa bij stuitligging

Moxatherapie is een zeer succesvolle methode om een baby in stuitligging te laten draaien. De start van de behandeling moet idealiter rond week 34 gebeuren, maar is ook later tijdens de zwangerschap nog mogelijk. Bij de behandeling wordt een punt op de kleine teen verwarmd met moxa, een Chinees kruid wat gedroogd en tot een sigaar geperst is.

Miskraam

Helaas en verdrietig genoeg komen er nog vaak miskramen voor. Acupunctuur kan na deze ingrijpende gebeurtenis ondersteuning bieden om het lichaam sneller te laten herstellen. Met acupunctuur en kruiden kunnen we je ondersteunen bij het herstel en je begeleiden tijdens een gezonde nieuwe zwangerschap.

Daarnaast biedt onze praktijk extra begeleiding bij een miskraam zoals bijvoorbeeld het op gang brengen en zo mogelijk het voorkomen van curettage. Neem hierover contact met ons op.

Effecten van acupunctuur tijdens de zwangerschap:

 • Het verminderen van misselijkheid
 • Verminderen van pijn in het lichaam zoals hoofdpijn en rugpijn
 • Verminderen van pijn bij bekkeninstabiliteit
 • Verbeteren van extreme vermoeidheid
 • Verlagen van een te hoge bloeddruk
 • Mogelijk voorkomen van een miskraam
 • Verminderen van stress voor de bevalling
 • Een kortere ontsluitingsfase
 • Verminderen van de kans op complicaties tijdens de bevalling

Bevalling

Bij 36 weken zwangerschap zien wij zwangeren vrouwen graag bij ons in de praktijk, omdat wij met acupunctuur kunnen bijdragen aan een soepel verloop van de bevalling.

Als je al overtijd bent kunnen wij met acupunctuur je helpen de bevalling spontaan in gang te zetten.

Acupunctuur heeft als bewezen effecten op de bevalling dat de ontsluitingsfase korter is, er minder complicaties optreden en vrouwen minder spanning voor de bevalling ervaren.

Ondersteuning na de bevalling

Bij een bevalling gaat er veel bloed en energie verloren en is het van belang om het lichaam te voeden en te verzorgen zodat het zo goed mogelijk herstelt. Daarom begeleiden wij ook vrouwen met acupunctuur na de bevalling.

Voor een zogeheten “mother warming” leren we vrouwen zelf hoe ze in de dagen na de bevalling zelf een moxabehandeling kunnen doen waardoor de baarmoeder weer sneller in vorm komt. Ook is de mother warming gericht op de hormoonbalans herstellen en het lichaam weer op kracht te laten komen.

Borstvoeding kunnen geven is niet altijd vanzelfsprekend, wij kunnen helpen de borstvoeding op gang te brengen of een borstontsteking helpen te voorkomen.

Ook ondersteunen wij vrouwen die kampen met een postnatale depressie.

 

 

 

soepel bevallen

Endometriose

Een op de tien vrouwen heeft endometriose. Endometriose houdt in dat er haarden van baarmoederweefsel zich buiten de baarmoeder bevinden, doorgaans in de onderbuik. In een gezond lichaam zou dit weefsel worden afgevoerd, bij endometriose gebeurt dat niet. Vrouwen die last hebben van endometriose kampen met uiteenlopende klachten. De meest gehoorde klachten zijn een heftige en zeer pijnlijke menstruatie of problemen met zwanger worden.

Acupunctuur, voedingadvies en kruiden kunnen symptomen zoals pijn en heftige bloedingen verminderen. In sommige gevallen verdwijnt de endometriose volledig.

PCOS

PCOS

Zo’n 5 tot 10 procent van de vrouwen heeft de diagnose PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Bij dit syndroom ontwikkelen zich in de eierstokken meerdere vochtblaasjes en hierdoor onstaat er een verstoorde hormoonbalans. De meestvoorkomende problemen waar vrouwen met PCOS last van hebben zijn onregelmatige menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen, overbeharing, acné, overgewicht of ondergewicht.

Er zijn veel verschillende differentiaties bij vrouwen met PCOS. Vanuit de Chinese geneeskunde kunnen we deze verschillende vormen en symptomen goed behandelen.

Positieve effecten van acupunctuur bij PCOS:

 • Verbeterde menstruatiecyclus
 • Bevordert de eisprong
 • Verbeterde vruchtbaarheid
 • Gezonder lichaamsgewicht
 • Vermindering van acné en overbeharing

Menopauze

De menopauze of overgang brengt veel teweeg in je leven. Deze nieuwe levensfase vraagt om het vinden van een nieuwe balans. De hormoonhuishouding, die aan de basis ligt van jouw welzijn, wordt verstoord. Je bent aan het veranderen en tegelijkertijd “moet” je voor je ouders, je kinderen, je partner en je baas klaarstaan. Dit leidt weer tot overbelasting.

Overgangsklachten zijn vaak slaapproblemen, opvliegers, moodswings, heftige menstruatiebloedingen en psychische klachten.

Acupunctuur helpt overgangsklachten te verminderen en jouw draagkracht te versterken. De behandeling helpt jouw lichaam en geest met het vinden van een nieuw evenwicht, waardoor deze overgangsfase soepeler verloopt. Aangezien iedere vrouw anders is, ontvang je een behandelplan op maat om jouw balans te herstellen zodat je klachten afnemen. Chinese kruiden en voedingsadvies kunnen extra ondersteuning bieden.

Ineke zet zich extra in voor deze groep vrouwen en is lid van de werkgroep Pro-Homeostase [link https://www.pro-homeostase.nl], een expertisecentrum voor de werkende vrouw in de levensfase van de overgang.

menopauze
fertiliteit-man

Mannelijke vruchtbaarheid en acupunctuur

In de Westerse geneeskunde wordt bij een slechte vruchtbaarheid al snel gekozen voor ingrijpende behandelingen zoals IVF en ICSI. Met name voor vrouwen zijn dit erg belastende trajecten. Voor de mannelijke vruchtbaarheid biedt Chinese geneeskunde uitstekende mogelijkheden om deze te verbeteren.

Een aantal oorzaken van verslechterde zaadwaliteit zijn te vinden in leefstijlgewoonten, zoals roken, het dragen van strakke broeken, hete baden, weinig beweging en werken met een laptop en telefoon vlakbij de zaadballen. Ook alcohol, bewerkt voedsel en bestrijdingsmiddelen op voeding verminderen de kwaliteit.

Met acupunctuur, kruiden en leefstijladvies zorgen we voor weer een goede circulatie van bloed en energie waardoor de zaadkwaliteit beter wordt. We adviseren om minimaal 3 maanden te behandelen vanwege de duur van de zaadaanmaak. Het liefst nog langer voor een succesvoller resultaat.

Women in Acupucture

Acupunctuur voor vrouwen
Afspraak maken

Locatie

TAURO
President Kennedylaan 19, Unit 3.11
2517 JK s’Gravenhage

p

Ineke van der Ham

T: 0624529480
Lid NVA D1762
AGB code 90043601

p

Diana Schadek

T: 0652317499
Lid LVNT 17.034
AGB code 90103758

AGB code praktijk 90071095